Årets björnjakt tog slut samma dag som den började. Foto: Carl-Johan Söder, SVT

Rekordsnabb björnjakt – över på fyra timmar

Uppdaterad
Publicerad

Två björnar fälldes idag, samma dag som björnjakten inleddes. Det innebär att jakten avslutas för i år, eftersom kvoten för årets björnjakt i Värmland nu är uppfylld – snabbare än någonsin tidigare.

Den första björnen fälldes runt sex-tiden på onsdagsmorgonen och den andra fyra timmar senare, klockan tio, knappt en mil bort från den första. Båda två fälldes vid Höljes, och enligt naturbevakaren Per Larsson, som på förmiddagen hunnit besiktiga den första björnen, ser allt ut att vara i sin ordning.

Jakten inleddes när solen gick upp på onsdagsmorgonen och pågick i bara några timmar – rekordsnabbt.

– Ja, rekord, det är det verkligen, säger Per Larsson.

Ingen exakt siffra – ökat i antal

Han tror att det hänger samman med det ökade antalet observationer av björnar i området, som blivit mer frekventa under sommaren. Det finns dock ingen exakt siffra på hur många björnar det finns i Värmland. Vid den senaste inventeringen då ett antal rapporterades av länsstyrelsen, vilket var för tio år sedan, noterades 17 björnar.

– Det är klart att det har ökat bra sedan dess, säger Per Larsson.

Hona magnet för hanar

En anledning till ökningen tror han är den hona som fick tre ungar för tre år sedan. 

– Det kan ju verka som en magnet för hanar. Hon skulle fått ungar i år men så är det en miljon orsaker till att hon inte fick det, säger Per Larsson.

De två skjutna björnarna är hannar och den första som sköts tidigt på morgonen väger ungefär 200 kg, meddelar Per Larsson efter besiktningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer