Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicklas Backelin (V), ordförande i bildningsnämnden i Eda kommun, har varit med och tagit beslutet om att lägga ned två förskolor i Charlottenberg. Foto: Håkan Wikström/SVT

Två förskolor och 20 tjänster försvinner i Eda: ”För få barn”

Uppdaterad
Publicerad

Det är för få barn i Eda kommun, och prognoserna för de närmaste åren visar ingen ökning. Därför har bildningsnämnden beslutat lägga ned två förskolor och minska personalen i förskolan med 20 tjänster.

– Vi måste anpassa kostymen, säger Nicklas Backelin (V), ordförande i bildningsnämnden.

Enligt nye skolchefen Daniel Nordström så finns det i dag 505 förskoleplatser och 370 förskolebarn. Man väljer att lägga ned två förskolor på grund av överkapaciteten, men också för att kunna behålla personaltätheten.

– Annars skulle vi hamna på två förskolemedarbetare, eller lärare, per barngrupp. Och det blir för tungt för att bedriva ett bra pedagogiskt arbete.

Onsdag 3 april landar förslaget på kommunstyrelsens bord som ska ta beslut om nedläggningen av förskolorna Solrosen och Gullvivan.

I inslaget ovan redogör bildningsnämndens ordförande Nicklas Backelin (V) varför han tycker att det är just i Charlottenberg man kan lägga ned förskolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.