Foto: Anders Wiklund / TT

Två gymnasieprogram försvinner i Sunne i höst

Uppdaterad
Publicerad

I går beslutade kommunstyrelsen i Sunne att stoppa antagningen till två gymnasieprogram i höst.

– Vi tycker att beslutet togs alldeles för snabbt, säger Pär Stjernberg från Hela Sunne som sitter i bildningsutskottet i kommunen.

– Det här är inget enkelt beslut att ta och vi har naturligtvis tänkt över det ordentligt. Tankarna på detta har funnits till och från och vi ser att det finns 1000 gymnasieplatser för mycket i Värmland och utifrån det har vi behövt tänka över vilka program vi ska satsa på, säger Gunilla Ingemyr (C), kommunstyrelsens ordförande i Sunne.

Socialdemokraterna, Vänstern och Hela Sunne röstade emot förslaget.

150 platser kvar

Totalt är det 45 gymnasieplatser som försvinner i Sunne kommun inför höstterminen: 25 platser på samhällsprogrammet och 20 platser på naturvetenskapliga programmet. I dagsläget har fem elever valt samhällsvetenskapsprogrammet i första hand inför hösten och 13 elever har sökt till det naturvetenskapsprogrammet.

Inför läsåret 2018/2019 finns totalt 150 gymnasieplatser på gymnasieskolan.

– Vi ser också problem med små klasser och att elever väljer att gå i Karlstad, men tycker att ärendet ska utredas bättre innan beslut. Normalt sett brukar vi ha ett mycket grundligare beslutsunderlag innan vi fattar beslut, säger Pär Stjernberg i Hela Sunne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.