Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.

Två personer i Värmland döda i listeria

Uppdaterad
Publicerad

Tre listeriafall, varav två med dödlig utgång har inträffat i Värmland under hösten, enligt regionens smittskyddsläkare Anna Skogstam. Det var NWT först att rapportera om.

Det handlar om tre skilda fall av listeria-smitta utan ännu påvisad koppling till varandra.

– När vi har intervjuat anhöriga till de här fallen ser vi ingen röd tråd, säger Skogstam till SVT Nyheter Värmland.

I kommunerna där listeria-bakterien påträffas görs utredningar och mat som misstänks bära på bakterien skickas till Livsmedelsverket.

Hittat listeria i ätbar produkt

Livsmedelsverket som håller i utredningen, har hittat listeriabakterier i ätfärdig produkt hos en värmländsk livsmedelsproducent, det var NWT först att rapportera. Och myndigheten har beslutat om förbud att föra livsmedel därifrån ut på marknaden.

– Det gäller omedelbart och tills vidare. När avvikelserna som ligger till grund för förbudet är åtgärdade så kan det upphävas, säger Petter Jonsson som är avdelningschef för kontroll av livsmedelsföretag på Livsmedelsverket till SVT.

Han påpekar också att de ännu inte vet om det är samma listeriastam som orsakat dödsfallen.

– Det finns ingen analys ännu som talar om vilken stam det är.

Finns i maten

Listeria kan förekomma i mat som pålägg, gravad lax och opastöriserad ost. Men smittskyddsläkare Anna Skogstam betonar att listeria inte är något man behöver vara rädd för i allmänhet.

– De flesta klarar ju av att äta dessa livsmedel utan att bli sjuka, det är när man tillhör riskgrupper man ska undvika dem.

Till riskgrupperna hör de med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida.

Vad är listeria?

Listeria  är en bakterie som orsakar infektionen listerios hos människa.

Var finns listeria?

Listeria är allmänt spridd i naturen och finns därför på många livsmedelsråvaror. Det gäller till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat köttpålägg, patéer, mögel- och kittostar och vissa kalla ätfärdiga maträtter.

Symtom

Personer med nedsatt immunförsvar och sköra äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Det förekommer även klassiska mag- och tarmbesvär, som diarré och kräkningar.

Gravida kan få diffusa influensaliknande symtom.

Fakta: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer