Två Karlstadföretag bland årets mest anmälda

Uppdaterad
Publicerad

Företagen Svenska telebolaget och Svenska elbolaget, båda med säte i Karlstad, finns med på listan över 2016 års 100 mest anmälda företag till Konsumentverket. 

Det är Nyhetsbyrån Siren som har sammanställt listan över de 100 företag som genom Konsumentverket fått flest anmälningar emot sig under 2016.

– Hittar man sitt bolagsnamn på den övre delen av den här listan så bör man som ett seriöst bolag ta det på allvar, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Vill inte kommentera

På listans 6:e plats finns företaget Svenska telebolaget, med 110 anmälningar under 2016. Även femtondeplatsen upptas av ett Karlstadsföretag; Svenska elbolaget, med 82 anmälningar.

Johan Saxerud är enda ordinarie styrelseledamot i Svenska elbolaget från och med i februari 2016. Han stod också som enda ordinarie ledamot för Svenska telebolaget fram till 15 juni 2016, och var därigenom också det bolagets firmatecknare tills då, eftersom styrelsen är utsedd till det.

Han vill inte kommentera det faktum att bolagen som han då var ansvarig för finns med på listan.

– Jag har ingenting att säga i det ärendet, säger han.

Vanligare med abonnemangsfällor

Allra högst upp på listan ligger två hälsokostföretag med säte i Estland och Malmö.

– Det som sticker ut för 2016 är helt klart de så kallade abonnemangsfällorna på nätet. Där har anmälningarna fördubblats under det senaste året, säger Hans Lundin till Nyhetsbyrån Siren.

Företagen lockar med prova-på-erbjudanden i sociala medier. Det ser ut som att man bara behöver betala fraktkostnaden, men sen visar det sig att det man i själva verket har tackat ja till är ett dyrt abonnemang som är svårt att komma ur, förklarar Hans Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.