De två männen greps och anhölls den 7 maj efter ett knarktillslag. Foto: TT/SVT

Två män åtalas efter stort knarktillslag i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Två män mellan 25 och 30 år åtalas misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott och narkotikabrott efter att polisen funnit stora mängder narkotika i deras hem i Karlstad. En av männen riskerar upp till fem års fängelse då man hittat runt 5,6 kilo amfetamin i en papperspåse i hans bostad.

Ärendet har direkt koppling till Stockholmsområdet. Det var nämligen polisen i Stockholm som från början spanade på en tredje part, en kurir som i maj tagit sig till Karlstad för att lämna över en stor leverans med narkotika.

Den leveransen följde poliserna under span noga.

– Färden slutade med en adress i Karlstad där de ska ha sett en kille komma ut. Polisen fortsatte sedan att spana på den adressen och fyra dagar senare slog man till, säger åklagaren Stefan Wessberg.

I tillslaget hos mannen som tagit emot leveransen hittades en papperpåse innehållande runt 5,6 kilo amfetamin. I ett av facken på en ryggsäck i samma bostad hittade polisen över 1 000 tabletter av drogen MDMA.

”Ovanligt mycket”

– Det är ovanligt mycket, men det är ingenting mot vad som beslagtagits i Stockholm, säger Stefan Wessberg och förklarar att även kuriren sitter häktad i Stockholm.

I samband med tillslaget kunde även en annan man gripas på en annan plats i Karlstad bärandes på närmare 100 gram amfetamin.

Båda männen greps och anhölls den 7 maj och häktades den 10 maj. Mannen som greps utanför bostaden med den mindre mängden amfetamin släpptes ur häktet i juni medan den andra fortfarande sitter häktad.

Riskerar långt fängelsestraff

På fredagen åtalades de båda männen – den ena misstänkt för narkotikabrott, ringa narkotikabrott och rattfylleri och riskerar upp till 7 månaders fängelse. Han erkänner brotten.

Mannen som fortfarande sitter häktad åtalas misstänkt för grovt narkotikabrott och dopningsbrott och riskerar alltså upp till fem års fängelse. Han förnekar brott men erkänner innehav av en mindre mängd cannabis som polisen hittade på honom vid gripandet.

Flera DNA-träffar

Enligt åklagaren är bevisläget i ärendet gynnsamt.

– Vi har fått många DNA-träffar på det som är beslagtaget. Vi väntar fortfarande på en jämförelseanalys som ska komma innan rättegången, men det spelar egentligen ingen roll skulle jag säga, säger Stefan Wessberg.

Rättegången pågår under två dagar med start den 25 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.