Två persontåg nära att krocka

Uppdaterad
Publicerad

En allvarlig tågolycka var hotande nära i eftermiddags när två persontåg kom in på samma spår vid mötesplatsen i Strömtorp utanför Degerfors.

Den aktuella möteplatsen har tre parallella spår där tåg kan mötas, men ett fel i ställverket gjorde att växeln slog över innan tåget passerat.

På mötesplatsen stod ett av SJs persontåg och väntade på det mötande persontåget från Tågkompaniet. Det mötande tåget fick grönt ljus och började köra, men växeln slog om innan tåget hann fram och tåget kom in på samma spår som det väntande SJ-tåget. Förarna hann att uppmärksamma situationen och eftersom tåget höll så pass låg hastighet kunde man stanna och därmed undvika en krock. Ställverket där växlingen sköts tog ur bruk under eftermiddagen och kvällen. Tågmöten har då skett på andra mötesplatser.

Tågtrafiken i Värmland

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och ska nu göra en ordentlig utredning vad som gått fel, säger Johan Tjerneng, presskommunikatör på Trafikverket till Värmlandsnytt.

På tisdagskvällen hittade tekniker felet i ställverket och med dubbla kontroller har man börjat använda mötesplatsen igen med restriktioner. Utredningen  väntas vara klar om tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågtrafiken i Värmland

Mer i ämnet