– Jag ska ta upp frågan med ansvarigt statsråd, säger Mikael Dahlqvist till SVT. Foto: SVT

Tvångsflytt till Hagfors blir regeringsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan bråket kring socialtjänsten i Stockholm som uppmanar folk att flytta till Hagfors mot deras vilja bli en fråga för regeringen.

– Det här är inte okej, det här reagerar jag kraftigt emot, säger Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot från Hagfors.

Det är efter SVT:s rapportering om hur socialförvaltningen i Hagfors ilsknat till över att socialtjänster i Stockholm tvingar personer att flytta till Hagfors mot deras egen vilja som Mikael Dahlqvist nu tänker ta upp frågan med regeringen och socialminister Annika Strandhäll.

– Det här är ju inte första gången. Tidigare har Filipstad varit drabbat. Det här handlar om att de vill lösa sina egna problem lite väl enkelt. Visst är det bostadsbrist, men det är kommunernas ansvar att klara ut problemen, säger Mikael Dahlqvist.

Förra veckan berättade vi om det brev till Farsta stadsdelsförvaltning där socialchefen skriver att varje kommun ska ta ansvar för sina egna invånare och inte skjuta över ansvaret på andra kommuner.

– Jag vill ha en principdiskussion om det här och tänker ta upp det med ansvarigt statsråd, säger Dahlqvist.

Hagfors kommun har flera gånger fått ta hand om människor som inte getts något annat alternativ än att flytta från Stockholm. I brevet beskrivs bland annat hur en familj kommit till Hagfors sent en kväll och funnit att det boende de fått ett förstahandskontrakt till haft stora brister.

Bristfälliga boenden

Enligt socialförvaltningen i Hagfors är en stor del av de hyreskontrakt som förmedlas till enskilda från Stockholm stad ofta bristfälliga. Det handlar om oseriösa hyresvärdar och oskälig boendestandard. Enligt brevet till Farsta stadsdelsförvaltning anser socialförvaltningen i Hagfors det inte seriöst att socialtjänsten förmedlar den typen av kontrakt.

Vi har förgäves sökt ansvariga från stadsdelsförvaltningen i Farsta.

Men till Nya Wermlandstidningen säger May-Britt Michailoff, enhetschef vid socialtjänsten vid Farsta stadsdelsförvaltning att de inte kände till i vilket skick bostäderna vid Geijersholm var.

– Vi har inte haft den kunskapen. Är det så att Stockholms stad hade vetat om något sådant är det självklart att vi inte hade skickat människor till sådana boenden, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.