52 tvåtaktare drog iväg i Tvåtaktsrallyt på söndagen som kördes på vägarna i Arvika-Edaneområdet. Många av mopederna och motorcyklarna var från 50- och 60-talet. Foto: SVT

Tvåtaktare möttes i rally

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen kördes det nionde tvåtaktsrallyt för mopeder och motorcyklar med start och mål vid Arvika Fordonsmuseum. 52 ekipage av olika årsmodeller kom till start för att köra fyra och en halv mil på vägarna runt om Arvika.

Tvåtaktsrallyt, eller Ronny ”Pompens” memorial som det egentligen heter är ett lättsamt rally med frågesport på vägen och finns mycket bara för att umgås och visa upp sina gamla mopeder och motorcyklar.

Men för ett ekipage med två deltagare blev rallyt mindre roligt den här gången. De körde omkull på en grusväg och skadades lindrigt. Men det är ett rally som annars är en höjdpunkt för många.

Höjdpunkt

– Tjusningen är ju alla härliga mopeder och allt folk runt omkring, det är en stor folkrörelse med mopeder idag och jag tycker det här är en av årets höjdpunkter, säger basen för Tvåtaktsrallyt, Karl-Axel Evrell.

Flera deltagare kom från Norge som till exempel Tor Alfredsen från Fredrikstad som körde mopedrallyt för tredje gången.

– Det är bara för att ha kul. Man träffar likasinnade. det är fint väder och man semester. Inga konstigheter, det är jättekul, skrattar Tor Alfredsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.