Enligt företagets kommunikationschef Robert Gustafsson finns en stor förståelse för beslutet bland personalen. Foto: SVT

Uddeholm permitterar: ”Kommer påverka de flesta”

Publicerad

Under torsdagen inleder järnverket Uddeholm AB i Hagfors korttidspermitteringar som kommer att påverka nästan samtliga bland de runt 850 anställda. Trots kostnadsbesparingar och nya arbetssätt är den fortsatta osäkerheten kring coronapandemin anledningen till beslutet.

Under våren och innan sommaren var det många företag som tvingades permittera sin personal för att rädda sig ekonomiskt under coronapandemin.

Men först nu på sensommaren meddelade ledningen på Uddeholm AB sin personal att de flesta från och med torsdag kommer att korttidspermitteras.

– När vi kom tillbaka efter semestern märkte vi att osäkerheten kring pandemin fanns kvar och då kände vi att vi hade ett ansvar att agera, säger Robert Gustafsson, varumärkes- och kommunikationschef på Uddeholm.

Klarat sig bra länge

Att de var sena med att permittera personal berodde på att de fram tills nu klarat sig genom andra lösningar.

– Internt har vi gjort ett fantastiskt bra jobb med kostnadsbesparingar och ändrade arbetssätt. Före sommaren var det svårt att säga hur det skulle utveckla sig, så därför avvaktade vi, säger Robert Gustafsson.

Ännu finns ingen siffra på hur många av de 850 anställda som kommer att permitteras.

– Men det kommer att påverka de flesta. Vissa korttidspermitteras 20, 40 eller 60 procent. Vissa påverkas inte alls, säger han.

”Aldrig kul att permittera”

Permitteringen är tänkt att gälla fram till och med 31 december.

– Det är aldrig kul att permittera, men läget kan ha förändrats innan dess. Dagen det vänder står vi rustade och då kan vi snabbt vara ute på marknaden igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer