Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör paret Tsykalenko som tycker att det svenska personnumret öppnar upp för flera nya möjligheter. ”Det betyder mycket”, säger Larysa Tsykalenko. Foto: Niclas Brunell

Ukrainska flyktingar får svenskt personnummer – ”Underlättar vår vardag”

Uppdaterad
Publicerad

Att bo i Sverige med ett tillfälligt personnummer, som kallas för samordningsnummer, har inte varit lätt för paret Tsykalenko som bor i Arvika. Men nu har de, och alla ukrainska flyktingar som bott i Sverige i mer än två år, rätt till ett svenskt personnummer.

Paret Tsykalenko flyttade till Sverige för över två år sedan och arbetar båda på ett kabeltillverkningsföretag. Med ett samordningsnummer har det varit omöjligt för dem att använda tjänster som mobilt Bank-id, skaffa svenskt körkort och mycket mer, vilket har tvingat dem att besöka olika myndigheter vid behov.

– Det är jättebra att få det, för det är mycket som kan lösas med det, säger Oleksii Tsykalenko.

Värmland och kriget i Ukraina

Förlängt massflyktsdirektiv

Bakgrunden till förändringen är att EU har förlängt det så kallade massflyktsdirektivet, som har legat till grund för ukrainska flyktingars uppehållstillstånd.

Med förlängningen kan de som varit i Sverige i minst två år och planerar att stanna ytterligare minst ett år få ett riktigt svenskt personnummer.

Hör paret Tsykalenko berätta om hur det känns att få svenska personnummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet