Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är femte gången Frykstahöjden Backyard ultra lockar ultralöpare till Kil. I år kom 76 deltagare till start. Foto: SVT

Ultralöpare i Kil – springer tills det bara finns en kvar i loppet

Uppdaterad
Publicerad

Det är femte gången Frykstahöjden Backyard ultra lockar ultralöpare till Kil. På lördagsförmiddagen gick starten och tidigt nästa morgon fanns ett fåtal kvar i tävlingen.

Att springa 6,7 km verkar inte så blodigt och i tävlingen Frykstahöjden Backyard ultra i Kil kan man som deltagare nöja sig där – efter första varvet på 6,7 km.

Men av de 76 startande var det fortfarande 65 löpare kvar efter sju varv, det vill säga sju timmar senare.

– Jag siktar på att springa tolv varv eller tills det inte är kul längre, säger Leonora Johnson innan hon ställer sig på startlinjen igen.

Vila och ny start

Mellan varven får de tävlande pusta ut en stund vid Frykstastugan och fylla på med vätska och energi. Vilan blir olika lång beroende på vilket tempo man valt att springa i.

– Det går ut på att springa en slinga på 6,7 km och det är start varje timme, så det gäller att hålla på så länge som möjligt, förklarar André Rangelind , arrangör för evenemanget.

Kenth Persson, Mallbackens IF, sprang 24 varv

Klockan 7 på söndag morgon var det två löpare som kom till start efter 21 timmars löpning.

Kenth Persson, tävlande för Mallbackens IF, gick under söndagsförmiddagen in som vinnare efter 24 varv eller, om man så vill, 161 km. Han hade sällskap in i det sista av Edvard Smith som sprang 23 varv.

Amanda Liljestrand, Arvika, vann damklassen efter att ha slutfört 19 varv.

Bakom arrangemanget står Kils Orienteringsklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.