Kuratorer och barnmorskor på UMO i Karlstad träffar ungdomar i videosamtal. Hör hur det funkar i klippet ovan. Foto: SVT

Ungdomsmottagningen i Karlstad träffar ungdomar digitalt

Publicerad

Videomöten gör vården mer tillgänglig för ungdomar – man kan träffa kurator och barnmorska även om man bor bort långt bort. Men det finns även nackdelar med den digitala lösningen.

Väntrummet på ungdomsmottagningen Druvan i Karlstad är tomt. De flesta besöken sker nu via videosamtal. Från att ha mött framför allt ungdomar i Karlstad träffar personalen nu ungdomar från hela länet via Region Värmlands app. 

Snabb omställning – breddat upptagningsområde

Arbetet med en digital lösning som ett komplement till de vanliga besöker var redan i full gång innan coronakrisen slog till. Det gjorde att kuratorer och barnmorskor på ungdomsmottagningen Druvan snabbt kunde ställa om till en nästan helt digital vård. 

– Nu ligger nästan alla tider vi har tillgängliga för bokning för ungdomar i hela länet, säger Christina Sand, enhetschef på Druvan. 

Druvan har därmed fått bredda sitt upptagningsområde, då man nu arbetar mot ungdomar i hela Värmland och inte bara Karlstad.

För- och nackdelar med digital vård

Christina Sand tycker det finns många fördelar med digitalt arbete. Bland annat blir vården mer rättvis för dem som bor långt bort från en fysisk ungdomsmottagning när möjligheten till videosamtal finns. 

– För dem finns nu ungdomsmottagningen nära via appen. 

Nackdelarna med videosamtal kan framför allt visa sig vid kuratorssamtalen.

– Vid samtalen görs också en bedömning av kroppsspråk och mimik och av det som inte sägs, det kan bli svårare att fånga i ett videosamtal, säger Christina Sand.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.