Foto: TT

Brist på bostäder i Värmlands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre kommuner i Värmland uppger sig ha en bostadsmarknad i balans. Enligt Boverkets årliga rapport saknas det bostäder både i dagsläget och på sikt.

I rapporten från Boverket har Sveriges kommuner fått besvara en enkät om hur situationen ser ut på den lokala bostadsmarknaden.

Rapporten visar att bara två av Värmlands kommuner, Eda och Hagfors, har överskott på bostäder.

Filipstad, Munkfors och Säffle bedömer sig ha balans på den lokala bostadsmarknaden, medan resten av kommunerna uppger sig ha ett underskott av bostäder.

Underskott i hela landet

I hela Sverige uppger 240 av landets 290 kommuner, motsvarande 83 procent att det är underskott av bostäder. Underskottet har trots allt minskat. För två år sedan uppgav 255 av landets kommuner brist på bostäder.

Totalt 46 kommuner, 16 procent, har i dagsläget en bostadsmarknad i balans. Det är främst små kommuner som rapporterar balans på bostadsmarknaden.

Fler hyresrätter

Boverket konstaterar i rapporten att kommunerna efterfrågar framförallt fler hyresrätter.

– Många kommuner pekar på en för ensidig bostadsproduktion. Utbudet bör vara mer varierat, säger Marie Sand, samhällsplanerare på Boverket, till Nyhetsbyrån TT.

Många kommuner menar enligt rapporten att bostadsbyggandet begränsas av höga produktionskostnader och att privatpersoner har svårt att få lån.

Svårt för unga

Ungdomar är en av de grupper som har svårast att få tag i en bostad. Problemet har funnits i flera år och trots ett ökat bostadsbyggande uppger kommunerna även i 2019 års bostadsmarknadsenkät att de har underskott på bostäder för ungdomar.

Det saknas även bostäder för studenter i landets högskolekommuner. En kraftig ökning av antalet studentbostäder har dock skett de senaste åren och enligt kommunernas bedömningar kommer ytterligare 4 200 nya studentbostäder påbörjas runt om i landet under 2019.

Så ser bostadsmarknaden ut i din kommun

Underskott: Arvika (38), Forshaga, Grums, Hammarö (80), Karlstad (307), Kil, Kristinehamn (64), Storfors, Sunne (60), Torsby (10) och Årjäng (38)

Överskott: Eda och Hagfors.

I balans: Filipstad, Munkfors och Säffle (25).

(Antal påbörjade nya bostäder inom parentes.)

Situation om tre år:

Underskott: Arvika, Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kristinehamn, Storfors, Sunne, Torsby.

Källa: Boverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.