Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bluesintresserade ungdomar från både Sverige och Norge samlas i Åmål för att få spela med likasinnade. Hör i videon vad det är som lockar med just blues. Foto: Elin Johansson/SVT

Unga musiker jammade på Bluesskolan i Åmål

Publicerad

Munspel, gitarr och sång – och ”gött häng”. Det var bland annat vad som stod på schemat när framtidens bluesmusiker tog plats på Bluesskolan – startskottet för bluesveckan i Åmål.

Elva deltagare från Sverige och Norge tog sig till Karlbergsgymnasiets lokaler i Åmål. Där har de spelat tillsammans, men också lärt sig mer om musikgenren. 

– Vi spelar blues och har ett jäkligt gött häng, säger Wilmer Ilonen.

Ärvt intresset

En annan deltagare, Sonia, har fått sitt bluesintresse från pappa och farbror.

– Min pappa har influerat mig med sin musiksmak, och hans äldre bror lyssnade på 60-talsmusik som The Rolling Stones och Jimi Hendrix. Då har jag lyssnat på dem och undrat vad de lyssnade på. Då har jag gått tillbaka i tiden och hamnat i bluesen. Det finns mycket att utforska, säger Sonia Hedenstrand.

School of Blues arrangeras av Åmåls bluesförening tillsammans med sponsorer.

Se i klippet vad Sonia Hedenstrand och Wilmer Ilonen spelar för instrument och har för relation till bluesen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.