Helen och Bertil, boende på Pelargården, tillsammans med Sana Izat från Ung omsorg (i mitten). Foto: SVT

Unga ska ge guldkant i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett lyckat försöksår med att låta skolungdomar jobba extra på äldreboenden i Karlstad utökas nu satsningen Ung omsorg.

– Dels vill vi ge de gamla lite guldkant i tillvaron men det är också viktigt att locka fler unga att jobba inom vård och omsorg, säger HR-chefen Carina Holgersson Linder.

Det är söndag förmiddag på Pelargårdens vårdboende på Våxnäs i Karlstad. Ute blåser det snålt och duggregnar så istället för promenad väljer ungdomarna i Ung omsorg att vara inne och spela sällskapsspel med de gamla som vill.

Deras uppdrag är just att umgås, ta promenader, läsa tidningar och göra andra roliga saker med de äldre. 

– Jag tycker det är väldigt bra för vi blir lätt isolerade vi gamlingar, säger Helen Westman Larsson, som just påbörjat ett parti Fia med knuff tillsammans med ungdomarna.

– Jag älskar allt med det här jobbet, säger Sana Izat som är nyanställd och gör sitt andra arbetspass för Ung omsorg. Till vardags går hon i nian på Engelska skolan och hon nappade direkt på jobberbjudandet.

– En del har inga anhöriga som kommer på besök, så när vi är här blir de på så glatt humör och då blir jag också glad, säger Sana Izat.

Dubblar ungdomsstyrkan

Sedan tidigare har boendena Zakrisdal, Gruvan och Kronogården haft ett samarbete med Ung omsorg. Nu har kommunen utökat verksamheten till ytterligare tre äldreboenden: Pelargården, Fryken på Rud och Vänervik i Skattkärr.

Ungdomarna är anställda av det privata och stockholmsbaserade företaget Ung omsorg och Karlstads kommun köper tjänsten för cirka 700 000 kronor per år, pengar som tas inom befintlig ram.

Vinsterna för kommunen är flera menar HR-chefen Carina Holgersson Linder på vård- och omsorgsförvaltningen.

– Dels ger det våra kunder lite guldkant, det skapar mötesplatser över generationer men det är också väldigt viktigt att vi kan locka unga till yrken inom omsorgen, med tanke på att personalbehovet är stort.

Får upp ögonen för vårdyrket

Tillbaka till fikabordet på Pelargården, där Fiaspelet har satt fart på stämningen. Hadi Abou Zahra, som också han går i nian på Engelska skolan, stortrivs på nya jobbet. Han ser en framtid inom något tekniskt yrke, men kommer gärna fortsätta jobba extra inom vården under studietiden.

– Även om man pluggar eller gör något annat rekommenderar jag verkligen detta som extrajobb, säger han.

För ungdomsgruppens teamledare Cecilia Werling som går på gymnasiet har det nya extrajobbet redan haft stor påverkan.

– Jag har aldrig tänkt mig att jobba inom vården och det vet jag inte om jag kommer att göra nu heller men jag har fått upp ögonen för det lite mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.