Nellie Larsson och Viktor Pasanen har två av huvudrollerna. Foto: SVT

Unga Västanå och Hembygdsgillet Karlstad i nytt samarbete

Publicerad

Ny föreställning ska väcka intresse för folklig tradition bland barn och unga

Sedan i julas har 20-talet barn och unga arbetat med föreställningen ”Askepåten eller råttan som brud ”. Det har varit ett intensivt arbete som nu resulterat i tre föreställningar i Karlstad, med premiär den gångna helgen.

– Det har varit en dröm för mig, berättar Bibbe-Lott Åsbom Kunze som är projektansvarig och koreograf. Vi har haft barnverksamhet i Hembygdsgillet Karlstad tidigare men sedan några år har det legat nere och det finns så mycket verksamhet som skulle vara värdefull för barn, säger hon.

Nytt samarbete

I höstas kom möjligheten till ett samarbete med Västanå Teater. Det är Linnea Benneberg på Unga Västanå som skrivit manus och regisserat. Hon har utgått från  den gamla folksagan om Askepåten som finns i olika varianter och bearbetat berättelserna. Den handlar om tre bröder, varav en är mobbad av de andra, som skickas ut i världen av sin far för att hitta en varsin flicka att gifta sig med.

Viktor Pasanen, 9 år, spelar fadern och är berättare:

– Det är roligt att vara med och träffa nya kompisar och spela teater, säger han.

Nellie Larsson, 9 år, tycker också att det är roligt. Hon har en av huvudrollerna:

– Jag är Askepåten. Jag har repliker och dansar lite, säger hon.

”Folklig kultur har betydelse”

Bibbe-Lott Åsbom Kunze menar att projektet har betydelse för hembygdsgillet men också barnen:

– Det är viktigt för föreningens överlevnad och ser man på folkdanslagen i Värmland finns inga barn och unga men jag tycker det märks bland de unga att den folkliga kulturen har betydelse. Dessutom tror jag att om man lär känna sig egen tradition och folkliga kultur är man mindre främmande för andras, man ser snarare likheter än skillnader, säger hon.

Karlstads kommun har bidragit med 25 000 kronor och projektet har även fått stöd av studieförbundet Bilda. Av det 20-talet barn och unga som är med är elva dansare och skådespelare mellan åtta och elva år medan nio är musiker och något äldre.

– Vi har en berättarform på Västanå som är väldigt folklig i dräkt, dans, musik och berättande och vi får nu möjlighet att nå ut med den och skapa intresse bland yngre för den är typen av teater, dans och musik säger Linnea Benneberg på Unga Västanå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.