Arkivbild på två vargungar som sågs i Elverum i Norge. Foto: TT

Ungdomar hittade valp i skogen – kan ha varit en varg

Uppdaterad
Publicerad

Några ungdomar hittade under gårdagen, vad de trodde var en skadad hundvalp, i skogarna kring Hagfors. Men nu visar det sig att valpen de hittade kan ha varit en varg, som behövde avlivas.

Ungdomarna hittade den lilla valpen vid sidan om vägen. De tyckte att den såg skadad ut och tog med sig valpen till HVB-hemmet de bor på för att den skulle få hjälp.

Väl på hemmet insåg personalen att valpen nog inte var en hund, utan en varg. Ett rovdjursteam tillkallades.

– Teamet beslutade att valpen skulle avlivas. Detta för att den bedömdes så försvagad att den inte skulle klara sig. Dessutom, om det var en varg, skulle tiken som fött valpen kanske inte ha tagit tillbaka den när den luktade människa, berättar Lars Hedelin vid polisregion Bergslagen.

Nu har valpen alltså avlivats, med stöd av en paragraf i jaktförordningen: ”Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.”

Inget brottsligt

Valpen har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för att man ska ta reda på om det rör sig om en varg eller hund. Något som enligt polisen egentligen mest är för statistikens skull då inget brott misstänks.

– Det finns inget uppsåt i detta. Ungdomarna är inte misstänka för något utan försökte bara hjälpa vad de trodde var ett skadat djur, säger Lars Hedelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet