Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra varför utbildningen uppskattats och varför den pausades. Foto: Olle Ängeby/SVT

Ungdoms-sfi i Karlstad tillbaka efter mörk ekonomisk höst

Publicerad

Ungdoms-sfi kommer nu tillbaka efter att ha pausats under hösten.

– Nu finns det förhoppningar om att det ska bli ännu bättre faktiskt, säger Steve Norman, vuxenutbildningschef i Karlstads kommun.

Ungdoms-sfi är en utbildning som vänder sig till ungdomar mellan 20-25 år som lanserades i januari 2022 eftersom många unga hoppade av den vanliga sfi-kursen.

– Det beror nog på att de läser tillsammans. Det är deras intresseområden som jobbas med för språkutveckling, säger Steve Norman.

Inte bara språk

Arbetet med SFI handlar också mer och mer om integration i sin helhet, enligt Steve Norman.

– Det är inte bara språkutbildning utan det är arbetsmarknad, att man är ute på en språkträningsplats också, så man får lära sig mycket om arbetsmarknaden i Sverige, säger Dan Norman och fortsätter:

– Demokratiska värden och förhållningssätt med många andra delar. Mycket av det som är intressant när man är ung vuxen i Sverige.

Studier på heltid i ungdoms-SFI

Till skillnad från den traditionella SFI-utbildningen är ungdomsvarianten på heltid till skillnad, intensivare och kortare än traditionell SFI, vilket uppskattas av eleverna enligt Dan Norman.

– De uppskattar det mycket eftersom de också vill bli färdiga. De vill ta sig vidare steg för steg ut i arbetslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.