Ungdomsbussen i Karlstad firar 10-årsjubileum: ”Det är bara kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varje fredagskväll sedan 2010 har Svenska kyrkans ungdomsbuss stått parkerad på Stora torget i Karlstad. Här delas det ut kaffe, varm choklad och bullar, men framförallt finns det plats för samtal, värme och hjälp för den som fått i sig för mycket alkohol.

– Det är bara kärlek, säger Anders Holz, som varit med sen starten och deltog i det coronaförsenade tioårsjubileet på lördagen.

I snitt möter de 250 ungdomar varje fredagskväll och Anders Holz har räknat ut att det borde motsvara cirka 120 000 bullar, som de bakat själva.

– Jag har blivit jättebra på att baka just bullar, säger han och skrattar.

Noga räknat är det elva år sedan bussen introducerades på torget, men antalet helger de stått där motsvarar tio år, eftersom pandemin satte käppar i hjulen under en tid. Och Anders Holz tror att bussen kommer finnas kvar minst lika många år till, och gärna oftare.

– Att man kunde vara ute både fredag och lördag kväll är ju drömmen, men då behövs fler volontärer.

I klippet berättar han om sina möten med ungdomarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.