Unik solenergianläggning i Karlstad

Publicerad

Karlstad blir först i världen med en storskalig solenergianläggning som levererar både värme och kyla. Den byggs på kafferosteriet Löfbergs tak i Karlstads inre hamn.

Satsningen presenterades i kaffeskrapan i Karlstad i dag är och är helt unik genom att solfångarna inte bara levererar värme utan också kyla. De har dessutom förmåga att lagra energi. Senast i juni i år ska den 180 kvadratmeter stora solfångaranläggningen vara på plats på kaffebolaget Löfbergs tak.

– Enkelt uttryckt så innehåller panelerna glasrör, i de här glasrören har man salt och vatten och när solen lyser på dem så kokar vätskan ur saltet. När solen sedan går ner så vill saltet tillbaka till vattnet och då startar en kemisk process som gör att det blir kallt på ena sidan och varmt på den andra. På så sätt fångar man in solenergin på dagen och levererar kyla och värme på natten, förklarar Per Olofsson som är vd på Climatewell som står bakom tekniken.

30 miljoner kronor satsas totalt i projektet, som också blir världens första storskaliga demonstrationsanläggningen för den här typen av teknik. Finansieringen svarar utvecklarna Climatewell, kaffebolaget Löfbergs och EU för.

– Det känns jättehäftigt! Det här är väldigt stort, att vi som är det lilla kaffersosteriet i ett globalt perspektiv kan vara med och bidra i rätt riktning är jättehäftigt. Och det är ju klart att det här stärker vårt varumärke. Det ska man inte glömma bort, säger Lars Appelqvist som är vd på Löfbergs

Anläggningen ska primärt användas för att värma och kyla kaffebolagets lager. Löfbergs räknar med att minska energiförbrukningen med 90 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer