Vänerbäckenet juli 2018. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA

Unika bilder på snustorrt Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Den rekordvarma sommaren har lett till extrem torka. Bilder från rymden visar hur torkan brett ut sig jämfört med tidigare år.

Torkan har slagit hårt mot bland annat lantbrukarna, då deras skördar har tagit stryk, vilket resulterat i bland annat foderbrist och nödslakt. Branschorgan och experter varnar om att torkan kan få följdverkningar en lång tid framöver, bland annat på livsmedelspriser.

Historisk torka?

Huruvida torkan är en historisk sådan är svår att svara på än – även om SMHI uppger att det finns sådana tendenser i vissa delar av landet. Det som däremot går att slå fast är att det varit exceptionellt varmt och torrt – med start redan i våras.

Hög medeltemperatur

Aldrig har det heller tidigare uppmätts en sådan värme som årets juli bjöd på. I så gott som hela landet blev juli månads medeltemperatur 4–6 grader över det normala.

Satellitbilder: torkans omfattning

I bilderna nedan kan du se hur torkan i Vänerbäckenet ser ut från rymden i år jämfört med 2017 och 2016. Alla bilderna är tagna i juli.

Vänerbäckenet juli 2018. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA
Vänerbäckenet juli 2017. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA
Vänerbäckenet juli 2016. Foto: Rymdstyrelsen/Google/ESA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer