Kölskrapan som hittades vid Acksjön är från stenåldern och användes troligtvis för att skrapat skinn med. Foto: Fortum

Unika fynd vid Acksjön: Bostadsfynd från stenåldern

Uppdaterad
Publicerad

Bosättningsfornlämningar från stenåldern hittade runt Acksjön i Hagfors.

– Vi har bland annat hittat en kölskrapa och vi har även sett tydliga spår av flera eldstäder, vilket är ovanligt, säger Hans Olsson, arkeolog på Värmlands museum.

Det var när dammen i Acksjön revs 2017 som sjöns yta sjönk och flera fynd gjordes. Totalt har 22 lämningar av bosättningar hittats, fynden visar att människor bott och verkat runt sjön sedan stenåldern.

Man har dessutom hittat fynd som visar att man hade båtar och arbetade med sten.

– Vi hittade även brända djurben vilket är jätteovanligt. De har nu skickats in för en kol-14-datering. Vi kan då få veta mer om hur gammal en av de här platserna är, säger Hans Olsson.

Kölskrapan som hittades är från 5 000 f.kr. Den användes troligtvis enligt Hans Olsson för att skrapa skinn med.

”Det är ju häftigt”

Anledningen till att dammen revs var för att man ansåg inte att den bidrog till regleringen av vattenkraften i Klarälven tillräckligt mycket för att få vara kvar. Man hoppas även att fisket i sjön ska bli bättre. Men att det dolde sig fornlämningar från stenåldern under vattnet, det hade man inte räknat med.

– Vi blev verkligen överraskade. Men det är ju häftigt, säger Katarina Erelöf, projektledare och miljösamordnare på Fortum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.