På E18 utanför Skattkärr utfördes testet som gick ut på att ta reda på hur ett avkapat vajerräcke rör sig och vilka risker det innebär. Foto: MSB

Unikt test av vajerräcken på E18

Uppdaterad
Publicerad

MSB har genomfört en av de första testerna i sitt slag för att undersöka riskerna när ett vajerräcke måste kapas i samband med en trafikolycka. Det är en livsviktig fråga bland annat för räddningspersonal.

E18 i höjd med Skattkärr utanför Karlstad stängdes av när MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, genomförde testen med att klippa av ett belastat vajerräcke och se vad som händer. MSB vill öka kunskapen om farorna för räddningstjänsten och andra när vajrar kapas.

– Risken för personalen, den som kapar, är väl inte den största utan mer vad som händer i andra delar av räcket när man kapar för att det är så mycket lagrad energi i de här vajrarna, säger Marianne Stålheim, biträdande chef på enheten för kunskapsutveckling på MSB.

Räddningstjänsten kapade av ett räcke på E18. Foto: MSB

De senaste åren har det inträffat flera olyckor och tillbud när vajerräcken måste klippas av eller lossas. I Örkelljunga för två år sen skadades flera brandmän och en av dem omkom.

Unikt test

MSB:s test på E18 utanför Skattkärr är en av de första i sitt slag i världen och kompletterar flera datorsimuleringar av vad som händer när vajrar klipps av.

– Den största risken är ju där man kan få de största svängningarna på vajern så att det är ju i skadeområdet där bilar har kolliderat och belastat vajern – det är där man får stora rörelser, förklarar Erik Egardt, räddningstjänstenheten på MSB.

Filmen ska analyseras

Testen visade att man kan få en rörelse i vajern efter hela dess längd som kan innebära flera kilometer ifrån kapstället. Men svängningarna i sidled blev inte så stora som man trott vilket var positivt. Samtidigt kunde inte vajerräcket maxbelastas motsvarande en långtradare som kört in i och spänt upp vajern.

Det blev också bekräftat att det är bra att ha kapstället 40 till 50 meter från olycksplatsen för att minska riskerna för skador.

Filmer från testet ska nu analyseras vidare och erfarenheterna spridas med rekommendationer till räddningstjänstpersonal och andra som kan vara inblandade i räddningsarbete på vägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.