Unionsupplösningen – Inget krig tack vare älven

Uppdaterad
Publicerad

Klarälven spelade en nyckelroll för att stoppa ett krig mellan Sverige och Norge vid unionsupplösningen 1905. Enligt en ny bok har grannländerna älven att tacka för freden.

Klarälven spelade en nyckelroll för att stoppa ett krig mellan Sverige och Norge vid unionsupplösningen 1905. Enligt en ny bok har grannländerna älven att tacka för freden.

När Norge förklarade sig fritt 1905 var läget spänt. I Karlstad förhandlade delegationer från de båda länderna, och längs gränsen drogs trupper samman. Det talades om krig, men blev fred, och en av orsakerna var Klarälven. Det visar historiska dokument som presenteras i en ny bok.

– Det finns dokumentation på att samarbetet kring älven var viktigt för att förhindra krig, säger Hilde Ibsen, forskare och en av bokens redaktörer. Norge och Sverige var på gränsen till krig, och rustade upp längs gränsen. Den svenska industrin var i en uppbyggnadsfas och idkade starkt lobbyarbete för Klarälvens ekonomiska betydelse, fortsätter hon.

Älvens stora ekonomiska värde tvingade helt enkelt politikerna att finna en fredlig lösning. Resultatet blev en konvention där Sverige och Norge förband sig att inte göra några ingrepp i älven utan att båda parter var överens.

-Norge kunde inte dämma upp sjöar på sin sida utan att Sverige var med på det och vice versa, säger Hilde Ibsen. När historiker har tittat på källmaterialet visar det sig att utan älvens betydelse hade risken för krig ökat väsentligt, berättar Hilde.

Boken om Klarälven som släpptes på tisdagen har sin upprinnelse i 100-årsfirandet av unionsupplösningen. Svenska och norska författare fick i uppdrag att spegla den svensk-norska älven ur olika historiska aspekter.

Enligt redaktören Hilde Ibsen kan man dra paralleller mellan unionsupplösningen 1905 och andra konflikter runt om i världen.

-Ja absolut. Väldigt många stora konflikter som har fört till krig, till exempel i Mellanöstern, har sitt ursprung i tvister om vatten.

Faktum är att FN nämnt den svensk-norska uppgörelsen som ett exempel på en fredlig lösning där två länder klarade att förhandla sig fram till ett samutnyttjande av vatten utan att det blev krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.