Unionsupplösningens firande i Karlstad: Folkets fest blev politikernas partaj

Uppdaterad
Publicerad

För exakt en vecka sedan högtidlighölls unionsupplösningen i Karlstad. Värmlandsnytts granskning visar att det som skulle ha blivit folkets fest i själva verket blev politikernas. Fredagkvällen den 23 september var höjdpunkten på unionsfirandet i Karlstad. Samtidigt som allmänheten fick sin underhållning på stora torget, avnjöt kommunens politiska elit en trerättersmiddag i frimurarlogens salar. Vänerlax, hjortfilé och unionstårta sköljdes ner med vin i glad samvaro med ditresta statsmän.

För politikerna och deras gäster var fredagens 800-kronorsmiddag avslutningen på flera dagars festande. Tidigare under dagen hade det bjudits på lunch för 600 kronor per kuvert.

Under lunchen diskuterades med stor sannolikhet det operabesök ”Don Giovanni” som ägt rum kvällen innan. Hela föreställningen hade abonnerats av kommunen och länsstyrelsen.

Totalt stod knappt 250 olika personer på inbjudningslistorna. Kostnaden för deras mat och underhållning under de här två dagarna landar på 229.000 kronor.

Ytterligare en middag på onsdagen för de 180 i Nordiska rådets delegation och 20 representanter från kommunen fastställer slutnotan till 349.000 kronor.

Bland de gäster som deltog i flera av evenemangen märks bland andra landshövding Eva Eriksson med en taxerad förvärvsinkomst på 711.200 kronor, biskop Esbjörn Hagberg med en taxerad förvärvsinkomst på 700.700 kronor och kommunstyrelsens ordförande Lena Melesjö Windahl med en taxerad förvärvsinkomst på 651.300 kronor.

Melesjö Windahl är en av dem som var med och bestämde att nästan en femtedel av kommunens budget för unionsfirandet gick till mat och underhållning för en grupp människor som i antal motsvarar cirka fem promille av kommunens befolkning, och hon anser att det var en bra fördelning:

– Om man ska fira hundra år av fred och ta hand om gäster som kommer hit från Norge, Norden, Europa, och dessutom ha folkfest för karlstadborna, som det ju faktiskt blev, och klara allt detta så tycker jag att hela kostnaden på 30 kronor per invånare och denna delen att ta hand om besökare så, ja absolut, det måste ju göras på ett bra sätt.

(För att se hela intervjun med Lena Melesjö Windahl klicka på Värmlandsnytt senaste sändningarna till höger på denna sida.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.