Uppfinning med countryklang

Uppdaterad
Publicerad

I en liten verkstad i Torsby finns två eldsjälar som ska ta upp kampen om countrygitaristerna gunst med de stora gitarrtillverkarna.

Och de gör det med en ny uppfinning.

Stefan Olsson och Conny Jansson håller till en liten mekanisk verkstad på ett industriområde i Torsby. Båda är musiker. Stefan var med att grunda Fernandoz ett av Sverige större dansband en gång i tiden. Ljudet de eftersträvar med sin nya uppfining är det som så ofta hörs i country och dansbandsmusik: en lite glidande, sorgsen ton.

– Det är en pedal steel gitarr man försöker simulera. Det var en gitarr som man hade i knät och så drog man ett stål eller en flaska eller liknande över strängarna, säger stefan Olsson.

Uppfinningen består av en hävarm som monteras på en vanlig elgitarr. Med den kan gitarristen spänna en av strängarna lite hårdare vilket gör att tonen blir en annan och det är det som ger det karaktäristiska ljudet. Det finns andra tillverkare som har mekaniska lösningar som gör samma sak men de var inget för Stefan:

– Jag beställde en apparat från USA men jag kom aldrig riktigt överens med den. Så jag gjorde om den. Tog fram jänsågen men det blev inte riktigt bra så jag gjorde en egen.

Conny Jansson är den som har tänkt ut hur tillverkningen ska gå till. Att göra en prototyp är en sak men serietillverkning en helt annan. Fyra år av tankemöda, fler prototyper och patentansökningar har det tagit. All tillverkningen sker för hand i den lilla verkstaden.

– Det har gått åt några timmar för att fundera på det här. Nya vinklar och nya program. Det är inte det enklaste att ta fram egentligen, säger Conny Jansson.

Tvåhundra Handbenders, som uppfinningen heter, är klara att skicka ut. Och ytterligare 250 ligger halvfärdiga i verkstaden.

– Jag hoppas att det snurrar på. Det kanske kan ge några fler jobb. Det vore väl kul att ha det här på bygden, säger Stefan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.