Uppgav sig vara poliser – 90-årig kvinna i Karlstad bestulen

Uppdaterad
Publicerad

En 90-årig kvinna på Romstad i Karlstad utsattes på tisdagen för ett åldringsbrott i sitt hem i Karlstad av två män som utgav sig för att vara poliser.

Kvinnan ska först ha fått ett telefonsamtal där personen i andra änden uppgav att det var polisen som ringde. Frågorna handlade om kvinnan hade blivit bestulen och om hon hade värdefulla föremål hemma.

Den 90-åriga kvinnan släppte därefter in två män i sitt hem och de falska poliserna uppmanade henne att inte ha telefonen framme så att ingen skulle kunna ringa henne. Sedan fick de kvinnan att plocka fram sina värdesaker från ett säkerhetsskåp.

Förtvivlad

Kvinnan blev av med smycken och bankkort med kod och polisen har inlett en förundersökning som troligen får brottsrubriceringen bedrägeri.

– Troligen är det mer så att männen har lurat snarare än hotat damen. Därför får det den rubriceringen tills vidare, säger Kenneth Johannesson, presstalesperson i för polisen i region Bergslagen till SVT Nyheter Värmland.

Damen, som bor ensam, är mycket förtvivlad över det inträffade och har inte kunnat lämna något signalement på gärningsmännen. Några spår har männen heller inte lämnat efter sig då de bar plasthandskar.

Ytterligare ett fall

Vid 18-tiden larmades polisen om ännu ett misstänkt åldringsbrott i länet. En 95-årig kvinna i Säffle uppgav att hon fått påhälsning av en man som presenterat sig som polis och lyckats komma över kvinnans kontokort med tillhörande kod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.