Foto: SVT

Uppskattad bekräftelse för Finnskogscentrum

Uppdaterad
Publicerad

I går utsågs Torsby Finnskogscentrum till världens bästa exempel på återanvänd byggnad i den internationella arkitekturtävlingen WAN Awards. Det är en utmärkelse som sätter Finnskogscentrum på kartan – inte bara som museum utan också som byggnad.

Bakom en palissad av stockar gömmer sig Lekvattnets gamla skola. Och det är just sättet som den gamla skolan har fått nytt liv på som fått juryn i en av världens största arkitekturtävlingar, WAN Awards, på fall och utsett skolan till världens bästa exempel på återanvänd byggnad.

– Det är ju otroligt ärofyllt att få den här utmärkelsen. Våra besökare har ju redan bekräftat att vi har bra utställningar och gett oss otroligt fin respons men det här ger ju ännu mer glädje i satsningen på det här muséet, säger Monica Björklund, byggnadsantikvarie på Finnskogscentrum.

– De som ska äras är väl främst arkitekterna bakom muséet. De har ju verkligen omvandlat byggnaden utifrån våra önskemål och satt pricken över i i det som vi vill förmedla, fortsätter hon.

Ska lyfta ut muséet

Vad tror du det här kan betyda för er?

– Det ger ju uppmärksamhet. Det får folk att vilja komma hit. Framför allt är det internationellt, det sätter Finnskogen och norra Värmland på kartan, säger Monica Björklund.

Läs mer: Torsby Finnskogscentrum vann arkitekturpris

Finnskogscentrum invigdes sommaren 2014. Då fanns det bara en basutställning och ett bibliotek i lokalerna. Sedan dess har fler utställningsrum och möteslokaler kommit till. Och nu står den gamla skolgården på tur.

– Vi planerar att lyfta ut muséet och göra gården till en upplevelse som också berättar om Finnskogen och finnkulturen. Det vi tänker är att det framför allt ska bli en upplevelse för barn eftersom det är en målgrupp som vi vill förmedla det här till, säger Monica Björklund.

En plats för barn

Exakt vad som kommer att finnas på gårdsplanen är inte klart än. Men projekteringen inleds i år och Finnskogscentrum kommer att ta hjälp av barn för att skapa en upplevelse som intresserar just barn.

– Vi har ju haft en del skolklasser här genom åren och de har genomfört en del workshops. Det är fantastiskt när barn får tänka fritt. Då kan det bli allt från stora upplevelser som en svedja till en kotte som man åker rutschkana i. Kreativiteten är stor hos barnen och vi kommer använda deras idéer. Sedan får vi se vad som är möjligt att genomföra, avslutar Monica Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.