Foto: TT

Utbrott av twar i Kil

Uppdaterad
Publicerad

Kil har drabbats av den så kallade orienterarsjukan, twar. Smittskyddet i Värmland bekräftar att en handfull ungdomar är smittade.

– Jag har fått rapporter om fem till sex smittade personer, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Men det kan röra sig om betydligt fler smittade.

– Man ska veta att symptomen är förkylningsliknande så det kanske inte är alla som är smittade som har testats, säger Anna Skogstam.

Rädsla för smittan

Bakteriesjukdomen twar kom under 1990-talet att kallas för orienterarsjukan efter att en twarsmittad orienterare dött av en hjärtmuskelinflammation. Några direkta belägga för att det var twarbakterien som orsakade dödsfallet finns inte men rädslan för smittan är ändå befogad.

– Man brukar inte behöva behandla med antibiotika men problemet är att twar kan ge långdragna besvär, besvärlig hosta och en väldig trötthet som kan vara i månader. Om man tränar hårt i samband med att man blivit sjuk finns en risk för hjärtmuskelinflammation – fast det gäller å andra sidan också för vanliga virusinfektioner, säger Anna Skogstam.

Sprids som en förkylning

Twarbakterien påminner i hög grad om virus när det gäller smittorisker. Den sprids på samma sätt som en vanlig förkylning och kan snabbt breda ut sig på arbetsplatser, i skolor och i idrottsföreningar där människor umgås tätt.

 – Det finns en risk för en epidemi men tänk på att det i grunden är en ganska beskedlig infektion, säger Anna Skogstam och ger några goda råd för att hålla smittspridningen stången:

– God handhygien och att inte gå till jobb eller skola när man är sjuk bidrar till att minska smittspridningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.