Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverket planerar att göra E45 mellan Säffle och Valnäs mer trafiksäker. Lars Sassner är projektledare för arbetet. Foto: SVT/ Elin Johansson

Utbyggnad av E45 mellan Säffle och Valnäs – så påverkas de boende

Publicerad

Trafikverket planerar att bygga ut E45 mellan Säffle och Valnäs till en mötesfri landsväg. Det är framförallt för att öka tillgängligheten, trafiksäkerheten och framkomligheten på vägsträckan.

Genom att bygga om vägen kommer det att underlätta för persontrafik och godskörningar, både lokalt och regionalt. Från Säffle fram till Valnäs planerar Trafikverket att bygga om vägen från enfilig till en mötesfri landsväg. Vägen kommer att breddas och få mitträcke.

– Vi kommer också att bygga en gång- och cykelväg från Säffle till Värmlandsbro för att öka trafiksäkerheten för de oskyddade trafikanterna och knyta ihop samhällen, säger Lars Sassner, projektledare på Trafikverket.

Det kommer också byggas viltstängsel längs med sträckan för att minska barriäreffekten för vilt och man planerar för två viltbroar över vägen så att djuren kan passera.

Flera hus nära vägen

Intill sträckan finns det flera fastigheter som ligger nära vägen.

– Det är klart i alla projekt där vi behöver bredda vägen så kommer det behövas tas ny mark i anspråk. Det kommer bli en påverkan de boende runt om. Men det är ett arbete som vi håller på med nu, hur vi ska minska påverkan så mycket som möjligt, säger Lars Sassner.

Oklar tidsplan och prislapp

Det finns ännu inget bestämt år när bygget kan påbörjas.

– Just den utförandetiden är inte satt i dag. Det kan dröja ett antal år innan vi kan sätta spaden i backen, säger Lars Sassner.

Vad kommer projektet att kosta?

– Det är svårt att säga nu. Dels har vi inte projekterat färdigt och inte studerat alla åtgärder, och med dagens höjda priser så är det riskabelt att uttala sig om en total kostnad. Det får vi återkomma till, säger Lars Sassner.

I klippet berättar Lars Sassner om vad de har fått för reaktioner på det planerade arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.