Utebliven prao gav seger i Grundskoleutmaningen

Publicerad

När niondeklassarna på Södermalmsskolan i Kristinehamn fick sin praoperiod inställd på grund av pandemin antog de i stället Ung företagsamhet, UF, och HSB Värmlands Grundskoleutmaning. Det visade sig vara ett smart drag.

– De har designat ett boende förankrat i samtiden med blicken in i framtiden, sa HSBs fastighetschef Lars Boman när kreatörerna bakom det vinnande konceptet fick sitt pris i dag.

De som skapat det vinnande bidraget är Tuva Winqvist, Agnes Alexandersson och Julia Karlsson från klass 9b1 på Södermalmsskolan i Kristinehamn. Deras svar på utmaningen att designa sitt första boende blev ett studentboende där allt från sociala utrymmen till energiförsörjning och vattenåtervinning tagit plats. 

– Vi fick in över 600 bidrag och det här stod ut i sitt helhetstänk, berättar Lars Boman.

De tre högstadietjejernas framgång renderar nu hela klassen en resa till Göteborg där de får besöka ett forskningsprojekt kring boende och därefter nöjesparken Liseberg.

I videon ovan berättar tjejerna om hur de tänkte när de skapade sitt vinnande studentboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.