Nyanlända ungdomar, som bor i Arvika, kommer att hjälpa biblioteksbesökare med internet, datorer och surfplattor. Foto: Ingmar Reslegård

Lyckad satsning på IT-café i Arvika

Publicerad

I våras startades ett IT-café för seniorer på biblioteket i Arvika. Nu återupptas projektet som dessutom under hösten kommer att utökas.

– Det har varit jättestort intresse, berättar bibliotekschefen Ulrika Svensson.

Idén kring cafét är enkel: Nyanlända Arvikabor hjälper äldre med olika IT-frågor.

– De vanligaste frågorna handlar om sociala medier, surfplattor, e-post, bankfrågor och smarta telefoner, säger Ulrika Svensson, bibliotekschef på Arvika bibliotek.

Temakvällar

Nu startar höstens omgång av caféet igen och eftersom intresset varit så bra kommer man förutom lördagar även att ha öppet även varannan onsdag. Man kommer också att ha temakvällar och fördjupa sig inom områden där man fått extra många frågor.

Ungdomarna har utvecklat språket

IT-guide Arvika är ett Leader-projekt inom Växtlust Värmland med stöd från Socialfonden. Det är också ett integrationsprojekt och för de nyanlända gymnasieungdomarna, som alla genomgått en speciell utbildning, har projektet varit lyckat.

– Vi ser att de här ungdomarna har växt jättemycket. De känner sig tryggare i att svara på frågor och i svenska språket – så det har varit jättelyckat.

Svårt med den nya tekniken

Projektet finns på flera håll i Sverige men i Värmland bara i Arvika. Och bibliotekschefen funderar kring varför idén varit så lyckad.

– Snittåldern på våra cafébesökare är 76 år. Jag tror att många äldre numer har teknik men att det finns stora luckor i hur man ska använda tekniken. Man känner sig osäker och törs inte prova, säger Ulrika Svensson.

Det EU-finansierade café-projektet sträcker sig i nuläget fram till jul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.