Rolf Sandberg, som ledde polisens förundersökning i fallet Kevin Foto: TT

Utredningsledare ifrågasätter brödernas alibi

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Sandberg, som ledde polisens förundersökning i fallet Kevin, kritiserar SVT Nyheters uppgifter om att bröderna haft ett alibi, i en intervju med Expressen.
– Tioåringen var aldrig ett huvudvittne.

SVT:s Dokument inifrån har berättat att en tioårig bekant till bröderna sagt att han varit med dem vid en lekplats vid tidpunkten för mordet, och att de alltså inte kan ha varit skyldiga till Kevins död.

Men utredningsledaren kritiserar SVT för detta, och menar att det dragits för hårt på den uppgiften i dokumentären.

– Tioåringen var aldrig ett huvudvittne. Både utifrån förhör med pojkarna och föräldrar kunde man tidigt konstatera att hans historia inte stämde, säger Rolf Sandberg till Expressen.

Sandberg är kritisk mot Dokument inifrån.

– Har de hela utredningen så borde de ha läst igenom den. De borde ha haft det som talade för och det som talade emot deras tes, så att man får bilda sin egen uppfattning, och inte bara haft det som talar för deras eget syfte.

LÄS MER: Mordet på Kevin – detta har hänt

”Fick oss att verka efterblivna”

– Dan Josefsson har sin tes, men han har genat för mycket. SVT fick oss att verka lite dumma och efterblivna. Känslan av inkompetenta poliser, att det förstås är synd om barnen, och sedan genar man i berättelsen och berättar inte det här som du får veta nu.

I förhör uppgav den sjuårige brodern att tioåringen ljög, fortsätter Sandberg i Expressen-intervjun.

Såg att sonen inte var där

Rolf Sandberg uppger för Expressen att styvmamman även berättade att tioåringen sagt att sjuåringen varit borta en stund medan han var vid gungparken. Hon hade själv tittat ut genom fönstret och sett att sonen inte var där.

Fyraårige Kevin dödades i Arvika 1998 och flera granskningar har visat på brister i bland annat hur förhören med de utpekade barnen gick till.

Enligt polisen i Arvika var det ingen tvekan om att det var två bröder, fem och sju år gamla, som var gärningsmännen.

Dokument Inifråns projektledare Johan Brånstad vill inte kommentera Sandbergs utlåtanden innan programmet har sänts.

SVT Nyheter söker Dan Josefsson för en kommentar.

LÄS MER: Han slog larm om Kevin-fallet

LÄS MER: Advokaten: ”Pojken pekade ut mjölkpaket som mordvapen”

I en tidigare version av denna artikel stod att tioåringen var syskon till de två mordmisstänkta bröderna. Det stämmer inte – tioåringen var en bekant till familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet