Utsläpp av beckolja från pappersbruket i Grums – längs 200 meter strandlinje

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fick under eftermiddagen in ett larm om utsläpp i Grums kommun. En okänd mängd beckolja har släppts ut i Vänern.

Under eftermiddagen fick räddningstjänsten in ett larm om utsläpp i Grums kommun där man misstänkte att en mängd tallolja hade släppts ut i Vänern. Utsläppet kom från pappersbruket BillerudKorsnäs i Grums och enligt deras bedömning var utsläppet beckolja, som är en bioolja och inte miljöfarlig.

– Utsläppet är beräknat att vara på max 2 kubikmeter och finns längs en cirka 200 meter lång strandlinje på vår mark. Utsläppet är inte pågående utan kom från en värmeväxlare som nu är avstängd, berättar Jessica Törnkvist på BillerudKorsnäs pressjour.

Räddningstjänsten tog hjälp av kustbevakningen

Räddningstjänsten var på plats tillsammans med kustbevakningen som hade flugit över för att se omfattningen. De har nu avslutat sina uppdrag och utsläppet verkar vara begränsat till strandlinjen.

– Vi har påbörjat sanering och beräknar att det tar några dagar innan strandlinjen är sanerad. Vi är i kontakt med de sommarstugeägare som finns på området kring saneringsarbetet. Och vi beklagar den olägenhet vi utsatt dem för och vi gör allt vi kan för att skyndsamt sanera strandlinjen, berättar Jessica Törnkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.