Här vaccinerar Thilo Beeker almen. Foto: SVT

Vaccination ska rädda träden

Publicerad

Almsjukan har spridit sig till Kristinehamn. I Karlstad vill man inte riskera att träden ska sjukna in och därför har man under fredagen vaccinerat ett antal almar.

Karlstad kommun har anlitat arboristen Thilo Beeker för att vaccinera almar. Det har de gjort för att undvika att almsjukan ska få fäste och kunna sprida sig i staden. Skälet till att de väljer att börja vaccinera nu är att sjukdomen har närmat sig och finns nu i Kristinehamn.

– Vi har vetat om i många år att almsjukan härjar i Sverige. Men i samband med att vi fick indikationer på att den drabbat Kristinehamns kommun började vi forska mer på det här, säger Gunilla Johansson, produktionsplanerare på Karlstad kommun.

I dagsläget är det 49 träd i Karlstad som antingen har vaccinerats eller ska vaccineras. Totalt finns det omkring 230 almar i staden men enligt Gunilla Johansson är det inte möjligt att vaccinera alla. Därför har man valt ut några träd som man anser är extra viktiga att bevara.

Triggar immunförsvaret

Själva vaccinationen utförs med en stor spruta som tagits fram i Holland. Sprutan körs in och injicerar vaccinet i trädet flera gånger med cirka tio centimeters mellanrum. Vaccinet till trädet fungerar ungefär på samma sätt som vaccin för människor.

– Det är helt ofarligt för trädet men det vaccinet gör är helt enkelt att det triggar och stimulerar trädets imunförsvar, säger Thilo Beeker.

LÄS MER: Hopp om bot mot almsjuka

Det soliga vädret under fredagen var lägligt för trädvaccinering.

– När det är soligt och fint är det perfekt att vaccinera. För då håller trädet på att suga upp vatten och då är det perfekt att injicera vaccinet, man hör hur trädet suger upp det, fortsätter Thilo Beeker.

Gunilla Johansson hoppas att allmänheten ska vara uppmärksam på om man ser ett sjukt träd. Hon uppmanar också till att man ska anmäla till länsstyrelsen om man hittar ett smittat träd.

– Eftersom almsjukan närmar sig tycker jag att alla kan vara lite vaksamma och läsa på om hur träden ser ut när de är smittade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.