Amning är alltid ett hett ämne. Vad har du för erfarenheter kring amningen? Foto: TT

Vad har du för erfarenheter kring amning?

Uppdaterad
Publicerad

Meningarna om amning gick isär när SVT Nyheter Värmlands publik delade sina egna erfarenheter om amning.

Några berättade att de upplever en press när det kommer till amning:

”Låg på patienthotellet på CSK och där fick jag förfrågan att hjälpa unga förstföderskor. Vilken press det var på dom. Men vi hade mycket skratt,tårar och förståelse i gruppen” skrev Lotta.

” Redan vid första ultraljudet så började tjatet om amning. Sen fortsatte det fram till barnet föddes. Vilket gjorde mig riktigt irriterad och påverkade mig mer än vad jag trodde det skulle göra” berättade Louise.

Hyllade – och ratade

Det fanns de som hyllade, och ratade, amningen:

”Självklart var inte allt lätt hela tiden. Men det var alltid värt det. För den kontakten mellan mamman och barnen är så speciell” sa Victoria Vicsanthe

”När jag slutade amma slutade även koliken. Önskar jag vetat det från start o sluppit månader av kolikskrik o magsmärtor” skrev Ingrid.

”Min egen erfarenhet av amning är jättebra vill jag minnas. Det var ett bra tag sedan nu. Men det funkade direkt och barnen växte så det knakade. För egen del så var det ingen annan tanke än att jag skulle amma barnen” konstaterade Rebecca.

Engagerade pappor

Amningen engagerade också papporna:

”Frun kunde bara amma lite i början på vårt första av tre barn, det blev ändå för det bästa, för jag kunde vara delaktig i processen på ett helt annat sätt med flaskan” skrev Anders.

Läs hela chatten nedan:

Vad har du för upplevelser kring amning?

Överblick

Pinnat inlägg

Mikaéla • Jag har inte ammat någon av mina tre barn. Varken kunde eller ville. Såg mina kompisar hur de kämpade., de satt och ammade hela dagarna. Bebisarna var aldrig riktigt nöjda osv. En efter en trappade av efter någon/några månader. Jag gav en flaska på 5 minuter, bebis nöjd i 2-3 timmar. Har varit fantastiskt. Mina barn har alltid varit friska och följt sina kurvor, så slutet gott, allting gott

Pinnat inlägg

Andelen mammor som ammar har minskat i hela landet. I Säffle har de öppnat en amningsmottagning för att guida föräldrar. Någonting de sett ett stort behov av.

Åsikterna är många, ska man amma eller funkar det lika bra med ersättning? Vad har du för erfarenheter av amning, fick ditt barn ersättning, ammade bara eller varvade ni för att orka med den första tiden? Var det problem att få barnet att amma eller tog det bröstet direkt?

Markerad händelse

Vi stänger nu chatten för denna gång. Tack för att ni delat med er!

Lotta • Fick mitt första barn vid 21. Vilken stress. Det var amning,kurvor mm. Inte lätt att vara förstföderskor och ha denna pressen. Sen fick jag mitt 2:a barn vid 40. Vilken känsla. Amningen kom igång direkt var som en mjölkko. Återkoppling han ur vänster så kom höger igång och tvärs om. Låg på patienthotellet på CSK och där fick jag förfrågan att hjälpa unga förstföderskor. Vilken press det var på dom. Men vi hade mycket skratt,tårar och förståelse i gruppen. Om du inte kan amma eller barnet inte tar bröstet så är det ingen katastrof. Barnet får din mat i alla fall. Och ju mer stressad du blir ju svårare blir processen. Mitt råd ta allt i din takt,njut av stunderna vid amningen. Eller om du ger flaskan så är det fortfarande myset, närheten som räknas. Alla är olika. Så lycka till och lev i nuet.

Marie • Jag skulle amma vårt barn. Fick absolut 0 hjälp av BB.

Josefin • Att amma är det bästa för barnet. Men går det inte så går det inte. Då behöver man inte må dåligt över det.
Man måste få argumentera för vad som är optimalt för barnet utan att mammor känner skuld.
Det är barnets bästa som ska vara i centrum, inte dina skuldkänslor hit och dit.
Var nöjd med att du försökte och gjorde ditt bästa.

Janina • Helammade sonen i 5 månader tills han ville ha vanlig mat. Nattammar honom fortfarande och lite som mellanmål/tröst på dagarna. Är så tacksam att amningen funkat/funkar

Victoria Vicsanthe • Jag älskade att amma mina två barn. Jag ammade mitt första i ett år och mitt andra i flera år. Med första barnet så var jag tvungen att hålla igång min mjölkproduktion själv i runt 3 månader. För min son var prematur och kunde inte dricka själv. Mitt andra barn ratade mitt vänstra bröst efter 10 månader. Så då ammade jag henne bara på höger bröst resten av tiden. Självklart var inte allt lätt hela tiden. Men det var alltid värt det. För den kontakten mellan mamman och barnen är så speciell.

Maria • Att amma och att ammas ger många, många fördelar och alla forskning visar på så många fördelar. Hälsomässigt klart bäst. I globalt perspektiv och även på individnivå. Men, som en del kommentarer, alla vill inte amma eller det blir komplikationer som blir tuffa. Kan vara besvärligt i början innan amningen kommit igång och barn och kvinna lärt känna varandra mer. Önskar att vården kunde möta upp fullt ut för alla att få optimal hjälp.

Madelen • Började med ersättning efter 1 månads krångel med amningen. Min dotter är idag snart 30 år och frisk och kry.....

Anders • Frun kunde bara amma lite i början på vårt första av tre barn, det blev ändå för det bästa, för jag kunde vara delaktig i processen på ett helt annat sätt med flaskan.
Vi kunde plötsligt dela på nätterna, vilket var bra för frun som första halvåret tog mammaledigheten och sedan när det var min tur att vara pappaledig så var det ju ett annat flyt på det hela. Alla tre har följt sina kurvor och mår utmärkt :)

Rebecca • Min egen erfarenhet av amning är jättebra vill jag minnas. Det var ett bra tag sedan nu. Men det funkade direkt och barnen växte så det knakade. För egen del så var det ingen annan tanke än att jag skulle amma barnen.
Det enda "problemet" var kanske mjölkstockning som inte var så trevligt.

Nu har jag inga så små barn längre men om amningsfrågan hade varit aktuell för mig igen, så skulle jag göra på samma sätt. Amma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.