Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Sjögrens väggskulptur ”Mot Rymd” återinvigd Foto: Maja Yngve/SVT

Välkänt konstverk invigt på ny plats

Uppdaterad
Publicerad

Konstverket ”Mot rymd”, som många kallat ”fåglarna” fanns senast på väggen till det gamla Domusvaruhuset i Karlstad som brann 1999. Nu har det efter att ha varit nedpackat i över 20 år återigen fått en plats på en vägg. Och idag var konstnären Lars Sjögrens änka på plats för inviga den nya placeringen på Tullholmen i Karlstad.

Lars Sjögren var en konstnär från Karlstad (1931-2016). Han var framförallt målare, men tecknade också och gjorde grafik. Hans konst var abstrakt, ofta med ett kalligrafiskt måleri. Något som gjorde att han ibland kallats för ”Kinesen ifrån Karlstad” eftersom målningar ibland liknade just kalligrafi.

”Mot Rymd” skapade Lars Sjögren i början 1970-talet. Det köptes av den dåvarande Hypoteksföreningen, som lät placera konsten på en vägg till huset där man hade sitt kontor på Drottninggatan. När den byggnaden revs flyttades konstverket till den gamla Domusfastigheten i på Tingvallagatan. Där satt den på väggen tills varuhuset brann 1999. Verket räddades, men kom inte upp till offentligheten igen förrän idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.