Vänerns vattenvårdsförbund är orolig för den biologiska mångfalden i Vänern och vill börja övervaka spridningen av invasiva arter i sjön. Foto: SVT

Vill övervaka invasiva arter i Vänern

Publicerad

Idag bjöd Vänerns vattenvårdsförbund och Laxfond Vänern in till den årligen återkommande Vänerdagen. Men dagen som brukar samla deltagare och föreläsare på länstyrelsen i Karlstad hade den här gången förflyttat sig till Hammarös sydspets.

– Istället för att ställa in så ställer vi om och har Vänerdagen i fält, berättar Sara Peilot.

Sara Peilot representerade Vänerns vattenvårdsförbund och stod på en av fyra stationer. Varje station hade sitt eget Väner-tema och Sara berättade om det senaste nytt när det gäller vattnet i Vänern.

Hur mår Vänern?

– Jag skulle vilja säga att Vänern mår bra. Vi har god vattenkvalitet, bra badvatten kvalitet, så Vänern mår bra.

Du är inte orolig?

– Jo, så klart finns det saker vi måste jobba med och vi ser ju att Vänerns stränder och skär växer igen och det är oroväckande för den biologiska mångfalden och det rörliga friluftslivet, berättar Sara Peilot.

Under Vänerdagen fanns även bland andra Karlstads Ornitologiska förening, som berättade om resultatet från ringmärkningen av fåglar vid Vänern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer