Foto: TT

Var femte man dricker för mycket alkohol

Publicerad

Var femte man och drygt var sjunde kvinna i Värmland är riskkonsument av alkohol. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Totalt räknas 16 procent av invånarna som riskkonsumenter i länet. I Sverige handlar det om nästan var femte man, 19 procent, men bara drygt var sjunde kvinna, 13 procent, som är riskkonsument av alkohol. I Värmland är siffrorna i nivå med riksgenomsnittet. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det är så pass stor del av befolkningen att vi ser det som ett folkhälsoproblem, säger Pi Högberg, sakkunnig på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Flesta manliga riskkonsumenter finns i Stockholms, Uppsalas och Östergötlands län. Medan de kvinnliga finns i Stockholms, Hallands och Jämtlands län.

Allra störst skillnad mellan könens drickande råder i Dalarna.

Skillnader mellan norr och söder

Statistiken bygger på svar från den nationella folkhälsoenkäten som genomförts mellan 2013 och 2016. Personer mellan 16 och 84 år har deltagit i undersökningen. Mest dricker invånarna i Stockholms län. Där har 21 procent en riskkonsumtion. Minst riskkonsumenter är det i Kronoberg på 8 procent. Men även Örebro, Dalarna och Jönköping ligger lägre.

– I södra Sverige och storstadsområden finns större tillgänglighet på alkohol. I Norrland har man inte det liberala förhållningssättet som är vanligt i södra Sverige. Även de län med en tradition av frikyrklighet ligger lägre, säger Pi Högberg till Nyhetsbyrån Siren. 

Dricker du för mycket alkohol?

I Nationella folkhälsoenkäten frågar man:

  • Hur ofta har du druckit alkohol under de senaste 12 månaderna?
  • Hur många glas dricker du en typisk dag då du dricker alkohol?
  • Hur ofta dricker du sex glas eller fler vid samma tillfälle?

Riskbruk av alkohol föreligger vid högkonsumtion, när:

  • en man dricker mer än 14 standardglas* per vecka
  • en kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka

– även vid intensivkonsumtion, när:

  • en man dricker mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle
  • en kvinna dricker mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle

– kan även föreligga vid lägre alkoholkonsumtion t.ex. under graviditet, i många situationer i arbetslivet, i trafiken samt under uppväxtåren.

Vårdguiden kan du göra ett test för att se om du ligger i riskzonen.

Alkoholtest om du är man

Alkoholtest om du är kvinna

* Ett ”standardglas” innehåller 12 gram alkohol. Finns i t.ex. 50 cl folköl, 33 cl starköl, 12-15 cl vin, eller 4 cl sprit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.