Nya vårdcentralen lägger ned på grund av dålig ekonomi Foto: SVT

Vårdcentral i Filipstad läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Den privatägda Nya vårdcentralen i Filipstad kommer att stänga vid årskiftet. Enligt vd:n, Jakob Larsson, går inte verksamheten runt ekonomiskt.

– Det är synd för Filipstad och invånarna här men vi måste vara sunda i vårt företagstänk. Vi kan inte driva något som vi subventionerar, vi måste se verkligheten i vitögat, säger vd Jakob Larsson.

Vårdcentralen som drivs av företaget Bergslagens arbetsmiljö AB ingår i Hälsoval Värmland och nedläggningen berör 4500 listade patienter. I företaget finns i dag företagshälsovård och vårdcentral men enligt vd Jakob Larsson har vårdcentralen mer eller mindre gått med förlust sedan starten 2010.

– Det är ingen hemlighet att det är ekonomiskt tufft att driva privata vårdcentraler i Värmland och uppdraget har svällt men resurserna har inte följt med. Vi har svårt att se någon framtid i det, säger Jakob Larsson.

Enligt honom har de undersökt om det finns intresserade som vill driva vårdcentralen vidare men inte hittat någon.

– Vi fattade beslutet i början av året. Det har varit en lång och jobbig process och det här är smärtsamt och ledsamt att det måste gå så här. Vi har tittat på alla möjliga tänkbara lösningar för att vårdcentralen ska finnas kvar men inte hittat den lösningen.

Företagshälsovården kommer att finnas kvar men vårdcentralen drivs bara året ut. Nio anställda berörs av nedläggningen.

– Det är ju brist på arbetskraft inom de här yrkena så de flesta kommer säkert kunna vara kvar inom vården i Värmland, säger Jakob Larsson.

Företaget för nu diskussioner med landstinget och har planerat att om ett par veckor annonsera och skicka ut brev med information till alla de patienter som är listade hos dem.

– Om man inte gör något aktivt val när vi går ut med information blir man listad på den vårdcentral som man bor närmast, säger Jakob Larsson.

I Filipstad finns även en landstingsägd vårdcentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.