Vårdcentralen – var god vänta

Publicerad

Landstingets vårdcentraler är sämre än de privata vårdcentralerna när det gäller tillgänglighet på telefon.

Landstinget lever inte upp till sina mål om telefontillgänglighet på vårdcentralerna. I Hagfors kom exempelvis inte mer än varannan person fram när de ringde sin vårdcentral under februari i år.

– Svarsfrekvensen i Hagfors i februari var 56 procent. Det är en siffra vi absolut inte är nöjda med, säger Kerstin Karlsson som är verksamhetschef för vårdcentralerna i Hagfors, Ekshärad, Munkfors och Forshaga.

Svårast för hagforsborna

Hagforsborna är de som hade det allra svårast att komma fram till sin vårdcentral under februari månad. Med en svarsfrekvens på 56 procent var den landstingsdrivna vårdcentralen klart sämst i länet. Allra bäst på att ta emot samtal från sina patienter var den privata vårdcentralen Kinnekullehälsan i Arvika. Där kom alla som ringde fram till sin vårdcentral under februari.

– Personalen vid vårdcentralen i Hagfors är inte sämre på att svara i telefon än på andra vårdcentraler. De svarar hela tiden, oavbrutet, under sin telefontid. Därför måste vi nu gå vidare och se hur vi kan förbättra det, fortsätter Kerstin Karlsson.

Landstingets mål är att 90 procent av de som ringer till sin vårdcentral ska få svar direkt. Men enligt landstingets egen statistik för februari är det de privata vårdcentralerna i länet som klarar kravet bäst. Svarsfrekvensen hos de privata vårdcentralerna var då i genomsnitt 90, 2 procent medan landstingets vårdcentraler inte nådde högre än 84,6 procent i genomsnitt.

”Man får ringa flera dagar ibland”

– Risken är ju att man får vänta eller ringa väldigt många gånger innan man kommer fram. Man får ringa flera dagar i bland. Men om man är akut sjuk så får man åka till vårdcentralen där man bedöms av medicinsk personal. Bedöms man då behöva ett besök samma dag så får man ett akutbesök, säger verksamhetschefen Kerstin Karlsson.

Några av de orsaker som anges till att Hagfors har så låg svarsfrekvens är att vårdcentralen där saknar undersköterskor som kan assistera läkarna och därför måste de distriktssköterskor som har telefonpassning gå ifrån. Läkarstaben består dessutom huvudsakligen av inhyrda läkare som är i behov av mer assistens än fasta läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.