– Vi har ingen aning om riskerna och ska inte utsätta gravida för dem, säger Camilla Gustafsson som är ordförande för Vårdförbundet i värmland. Foto: SVT

Vårdförbundet kräver stopp för gravida i coronavården

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet i Värmland begär nu att Region Värmland inför ett generellt stopp för gravid vårdpersonal i arbete med smittade eller misstänkt smittade coronapatienter.

– Vi har ingen aning om riskerna och ska inte utsätta gravida för dem, säger Camilla Gustafsson som är ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Vårdförbundet har ställt formella krav på att undanta gravida från allt arbete med coronapatienter. Men ledningen för hälso- och sjukvården i region Värmland vill inte fatta något sådant beslut.

– Det är fortfarande inte definierat som en riskfaktor, säger hälso- och sjukvårdens tillförordnade HR-chef Wolmer Edqvist.

Coronapandemin

Hälso- och sjukvårdsledningen hänvisar till att det görs individuella riskbedömningar när gravida förväntas arbeta med coronasmittade och att det i sig är tillräckligt. Men Vårdförbundet vill se ett generellt stopp för att inte riskera att gravida utsätts för smitta i onödan.

– Vi kommer att lägga personligt skyddsstopp och låta Arbetsmiljöverket avgöra, säger Camilla Gustafsson på Vårdförbundet som svar på frågan om hur de kommer agera om gravida tvingas arbeta med coronasmittade patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet