Vargar försvunna inför vinterns jakt

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns vargjakt kan bli den minsta hittills i Värmland. Större delen av flocken i Vimyrenreviret är spårlöst försvunnen.

Den andra januari drar vinterns vargjakt igång i Värmland – men för första gången kan den komma att begränsas av att det finns för lite varg i jaktområdet. Hittills har länsstyrelsens naturbevakare bara funnit spår av två vargar i Vimyrenreviret, där sex djur får skjutas.

– Vi har letat rättså intensivt och vi får inga rapporter om att man har sett några fler heller, så det verkar bara vara de två, säger Per Larsson, naturbevakare för länsstyrelsen i de norra delarna av Värmland.

Varg i Värmland

Vet ni var vargarna har tagit vägen?

– Nej det har vi ingen aning om. Det verkar bara vara hannen och en fjolårsvalp kvar av flocken.

Har ni inga spår av tiken och valparna?

– Nej.

Jakten kan bli mindre

Vimyrenreviret ligger mellan Torsby, Ekshärad och Stöllet. Inom en vidsträckt triangel har en större familjegrupp rört sig i flera år. Med start den andra januari skulle sex vargar få skjutas i området. Men sedan länsstyrelsens naturbevakare genomsökt området ser jakten ut att bli betydligt mindre.

– Syftet är ju att upplösa reviret. Skjuter man de här två vargarna och reviret anses vara upplöst så avbryts jakten efter det, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Vimyrenreviret är väl dokumenterat sedan flera år. Det finns bilder från området där sju vargar äter på en fälld älg. Nu tyder allt på att det bara är hannen i reviret och en fjolårsvalp kvar.

7 vargar äter på en älg Foto: Länsstyrelsen

För länsstyrelsen innebär det ett helt nytt läge. Det har inte hänt tidigare att det saknats vargar för att uppfylla jaktkvoten.

Trots att vargarna är färre finns inga planer på att utöka jaktområdet.  Frågan är nu hur jägarna kommer att reagera på de nya uppgifterna.

– Nej, det har inte hänt tidigare att vi fått veta att det bara finns två vargar i ett område där det förväntas skjutas sex vargar. Vi får väl se vad reaktionerna blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet