Beslutet om prövningstillståndet togs i Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vargjakten prövas av Högsta förvaltningsdomstolen

Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att ge prövningstillstånd för målet om vargjakten.

I beslutet som publicerades klockan 10.00 på tisdagen skriver Högsta förvaltningsdomstolen att målet är intressant eftersom domen kan bli prejudicerande.

”Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat om prövningstillstånd och angett att den prejudikatintressanta frågan är om Naturvårdsverkets beslut om licensjakt efter varg kan tas upp till prövning av domstol trots att det enligt 58 § 1 jaktförordningen inte får överklagas.”

– Efter det här beslutet är det ju bara att avvakta och se vad de kommer fram till. Det har varit stor oenighet bland jurister och domstolar kring det här, så det är bra om det blir prövat, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Snåriga juridiska turer

Vargjakten har omgärdats av en rad juridiska turer. Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg i Värmland överklagades till Förvaltningsrätten av bland andra föreningen Nordulv. Förvaltningsrätten fattade beslut om så kallad inhibition, vilket ledde till att den planerade jakten stoppades. Detta beslut överklagades av Svenska Jägareförbundet med flera till Kammarrätten i Göteborg.

Kammarrätten beslutade att inhibitionsbeslutet inte ska gälla, men även detta beslut överklagades alltså till Högsta förvaltningsdomstolen av Nordulv. Då kunde vargjakten inledas i Värmland. Och nu ska målet upp i högsta instans.

Vargjakten avlystes igår

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i sitt beslut att de inte har funnit skäl att stoppa den vargjakt i Värmland som skulle kunna återstå. Vargjakten avslutades dock redan på tisdagseftermiddagen. Då sköts den sista av de 24 vargarna i årets tilldelning i Värmlands län.

Rättsturer kring vargjakten:

Visa

* Länsstyrelsen i Värmlands län beslutade att licensjakt på varg fick bedrivas som längst till 15 februari.

* Naturvårdsverket avslog överklaganden av beslutet.

* Föreningen Nordulv förde talan mot Naturvårdsverket och yrkade på inhibition.

* Förvaltningsrätten i Karlstad ansåg att det var tveksamt om överklagandeförbudet är förenligt med EU-rätten och stoppade jakten.

* Kammarrätten i Göteborg tyckte tvärtom och undanröjde förvaltningsrättens beslut.

* Vargjakten, som skulle ha börjat den 9:e, startade den 16:e januari.

* Högsta förvaltningsdomstolen beslutar 28 januari om prövningstillstånd.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer