Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varken Naturskyddsföreningens Jan Bergstam eller Svenska Jägareförbundets ordförande i Värmland Anders Olsson var nöjda med dagens besked att sex vargar får fällas i ett revir i Värmland. Foto: Håkan Wikström/SVT

Varken Naturskyddsföreningen eller Jägareförbunden nöjda efter beskedet om vargjakten: ”Stor besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Varken Naturskyddsföreningen eller Svenska Jägareförbundet i Värmland var nöjd med beskedet att sex vargar får skjutas under kommande licensjakt.

– Stor besvikelse. Det här kommer bara att ha en marginell påverkan på vargstammen i Värmland som kommer att öka till nästa år, säger Anders Olsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Värmland.

Inte heller Jan Bergstam, Naturskyddsföreningen i Värmland, är nöjd med beslutet att tillåta jakt på sex vargar i Tjunken-reviret.

– Jag tycker i grunden att man inte ska ha licensjakt på det här sättet. Det räcker att man tar bort de vargar som missköter sig genom skyddsjakt.

”Påtryckning från jägarna”

Efter att länsstyrelsen tillåtit jakt på 30 vargar i Värmland förra året så hoppades Jan Bergstam på ingen tilldelning eller väldigt få.

– Men nu har det varit varg i det här området och jägarna är rädda att släppa sina hundar i området och då blir det ett tryck på länsstyrelsen att tillåta jakt på dem, säger Bergstam och fortsätter:

– Vargarna i Tjunken-reviret har skött sig mycket bra, är ingen fara för varken folk eller fä. Jag har spårat dem ända ned till Rud-spåret. Jag har pratat med hundägare där som inte har en aning om att det finns varg där.

”Inte ett jägarproblem”

Anders Olsson tycker inte att påståendet att vargen enbart är ett jägarproblem stämmer.

– Jag tycker att man har väldigt liten respekt för de människor som lever och verkar i Värmland med det uttalandet.

I inslaget ovan finns fler synpunkter från både Naturskyddsföreningen och Svenska Jägareförbundet om årets licensjakt på varg i Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.