Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Molly jobbar med att söka efter bland annat testosteron och anabola steroider. För Svensk Antidoping har hon en viktig roll i det förebyggande arbetet. Foto: SVT

Världens första dopinghund på besök i Värmland

Publicerad

Nästa gång du besöker ett gym kan du komma att stöta på springer spanieln Molly. Hon är den första hunden i världen som tränats för att söka efter dopningspreparat och jobbar för Riksidrottsförbundets antidopningsorganisation Svensk antidoping.
– Hon är unik! säger hundföraren Joanna Sjöö.

Molly besökte Friskis och Svettis i Karlstad under måndagen för att visa upp sina kunskaper.

– Först och främst söker hon testosteron och anabola steroider. Hon tar också andra preparat men det har vi valt att behålla för oss själva för att försvåra för de som väljer att fuska, säger hundföraren Joanna Sjöö från Svensk antidoping.

I klippet ser du hur Molly jobbar med att nosa igenom skåp som hundföraren Joanna har preparerat i förväg.

Kille mellan 18 och 25 år

Dopning på gym har ökat, främst i yngre åldersgrupper, men det finns inga tydliga mätinstrument som visar hur många idrottare eller vanliga gymbesökare i Värmland som använder otillåtna preparat enligt Värmlandsidrottens sakunnige inom dopning, Lars Andersson.

– Vi kan väl säga att den typiska personen som dopar sig är en kille som är mellan 18 och 25 år gammal, säger Lars Andersson.

Riksidrottsförbundet är Sveriges nationella antidopningsorganisation och det är Svensk Antidoping som står för det operativa och förebyggande arbetet.

Som medlem i Riksidrottsförbundet har man genom medlemskapet skrivit på ett kontrakt som innebär att man inte får neka att ta ett dopningsprov om det krävs. Om man nekar kan man bli avstängd från all idrott under flera år.

Oannonserade kontroller

Molly kan komma att dyka upp när som helst för att söka efter olagliga preparat, men bara på träningsanläggningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet.

– Hon används i förebyggande syften i antidopningssarbetet i Sverige, säger Lars Andersson.

På Svensk Antidopings hemsida kan vem som helst skicka in anonyma tips om misstänkt dopning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dopning

Mer i ämnet