Nils Persson tycker att vindkraftverken är för höga för Stömne. Foto: SVT

Världens högsta vindkraftverk skapar protester i Stömne

Uppdaterad
Publicerad

Stena Renewable AB vill bygga 21 vindkraftverk i Stömne och har gjort en plan på 21 verk. Vindkraftverken kommer bli världens högsta om de byggs, 280 meter med rotarbladen.

– Det vore förödande, säger Malin Josefsson, markägare och boende i Skasås.

Just nu är Stena Renewable i en samrådsprocess och har ännu inte lämnat in en miljökonsekvensbeskrivning, en så kallad MKB, till berörda myndigheter. Arvika kommun har heller inte godkänt bygget i fullmäktige. Det är med andra ord tidigt i processen. Arvika kommun skriver att de vill satsa på förnybar energi och att området kring Stömne är bra för vindkraft då de menar att området har goda vindförhållanden. Men Malin Josefsson håller inte med och säger att det skulle påverka området för mycket.

– Både människor, djur och natur kommer påverkas stort. Turismen som är stor i området kommer att minska, men framför allt de boendes oro för ljud och hälsorisker på grund av det. Det vore förödande, säger hon.

Nils Persson startade föreningen Fri natur Strömneskog för att få folk i bygden att förstå vad han menar skulle vara en katastrof om verken byggdes.

– Vindkraftverk som är i den här storleken, på 280 meter, de ska ju byggas till havs, säger han.

Enligt honom är området en nyckelbiotop med viktiga naturvärden och fåglar som skulle påverkas negativt om vindkraftsbygget sätts till verket.

Mer energieffektivt att bygga högt

Peter Zachrisson, VD på Stena Renewable AB säger att området i Stömne vore bra för vindkraft då det är flera faktorer som påverkar om ett område är lämpligt eller inte. Han menar också att det är för dyrt att bygga ute på havet.

– Anledningen till att vi vill bygga dem så höga är för att det är mer energieffektivt, då behöver man inte heller bygga flera verk som man skulle behöva om de var mindre. Vi behöver områden som har goda vindresurser, där försvaret inte har verksamhet och man ska också ha tillgång till elanslutning.

Har du förståelse för att folk är oroliga?

– Ja, absolut. Det är ju en subjektiv uppfattning att man är orolig för att vi kommer att förstöra ens miljö och vi har full förståelse för det. Men vi har ju sett det förut i andra parker och när vi väl har byggt så ökar acceptansen, säger Peter Zachrisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.