Det kokar av aktivitet på Våxnäshallen i Karlstad på torsdagsförmiddagen. Överallt jublar någon över att precis ha sprungit över mållinjen eller tagit sig över ribban. Mitt i virrvarret av friidrottare finns en inbjuden gäst som går helt i sin egen värld. Det är Jeffrey Ige, silvermedaljör i kulstötning i Paralympics 2012, och vinnare av Sportspegelpriset 2013, bland annat. Han har ett par stora hörlurar på sig medan han värmer upp och stretchar.
Kulstötaren Jeffrey Ige tävlar för i klassen för utvecklingsstörda och idag ska han göra ett försök att slå sitt eget världsrekord inomhus. Instruktionerna är tydliga, inga intervjuer innan världsrekordförsöket.
Runt omkring tävlas det för fullt. 240 anmälda deltagare på Solstaspelen är rekord, och kravet för att få delta är att man ingår i daglig verksamhet i Värmland. I längdhoppsgropen landar Caroline Hansen från Kristinehamn och sträcker upp händerna mot taket.
– Det kändes bra att jag var fokuserad på att hoppa. Det är jätteroligt att få komma hit och ha lite kul, säger hon.
En bit bort i lokalen börjar det närma sig världsrekordförsök. Solstaspelen stannar upp för en stund när alla friidrottare rör sig mot platsen där kulstötningen ska ske och Jeffrey Ige går samlat fram och tillbaka på planen. Hans nuvarande världsrekord inomhus är 15.16 meter. Han vinkar igång applåderna och lyfter upp kulan mot halsen. Killen som sitter bredvid mig i publiken reser sig halvt upp när kulan slungas iväg.
Första stöten mäter bara 13.67. Speakern uppmanar publiken att heja på, och jublet vet inga gränser. I andra försöket ökar han med några centimeter och i tredje kastar han hela 15.09. Bara sex centimeter från världsrekordet. Men sedan tar det stopp.
Och egentligen hade han kanske inte väntat sig något annat heller.
– Min säsong är slut nu. Jag har inte rört en kula på snart två månader, har precis gått in i min grundstyrka och är nedtränad, så jag är verkligen jättenöjd med resultatet.
Nej, något världsrekord blev det inte idag, men desto fler autografer. Och Jeffrey Ige betonar vikten av Solstaspelen för handikappidrottens framtid.
– Det är jätteviktigt att vi inom handikappidrotten har tävlingar. Inte bara på elitnivå utan även på breddnivå. För att kunna få en bra elit så måste vi ha stor bredd, säger han.