Gamla kläder får nytt liv. Foto: SVT

Världsunik fabrik snart klar i Kristinehamn

Publicerad

Företaget Re:newcell satsade för ett år sen 70 miljoner kronor på att bygga en anläggning för en helt ny form av bomullsåtervinning.

I den snart färdigställda fabriken ligger stora balar med gamla jeans. De ska med ny teknik återvinnas och bli ny textil. De börjar med jeans, men det viktigaste är att det är bomull i det som i första steget av processen rivs isär.

– Vi bearbetar det torrt i steg ett. När vi går över i steg två går vi över i en våt process där vi tar fram och bearbetar fibern för att den ska kunna blekas och bli en slät och fin massa, säger fabrikschefen Michael Ternström.

Värmländsk kompetens

Massan körs sen ut på en maskin som trycker ut färdiga ark med textilfibermassa. En process som inte är helt olik den i pappersmassaindustrin.

– Mycket av det är ju väldigt lik pappersmassaindustrin även om det är väldigt speciella maskiner som är här, säger Michael Ternström.

– Det finns extremt mycket kompentens här i Värmland kring processindustri, cellulosa och pappersmassatillverkning, det är det vi behöver till våra anläggningar och det är därför vi är här i Värmland, säger vd:n Mattias Jonsson.

20-tal arbetstillfällen

De räknar med att kunna anställa mellan 20 och 25 personer. Någon gång i sommar hoppas de vara igång med produktionen i fabriken, som än så länge är den enda i sitt slag i världen.

– Det är inte så lätt som man kanske kan tro, det är en svår teknologi som har haft sina problem i att komma upp i en industriell storlek, men nu har vi hittat lösningar för det och det är därför vi bygger det här nu, säger vd:n Mattias Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.